WijkJury Chassé laat mensen kennismaken met het theater

WijkJury Chassé laat mensen kennismaken met het theater

Veel mensen ervaren een drempel om naar het theater te gaan. Vanwege de kosten van een kaartje, omdat ze de taal niet goed spreken, of omdat ze denken dat theater alleen iets is voor hoger opgeleiden. De leden van de WijkJury van het Chassé Theater mogen een jaar lang elke maand een theater- of dansvoorstelling bezoeken. En dat brengt hen meer dan je denkt... 


Elk jaar mogen 13 Bredanaars die nooit naar het Theater gaan deelnemen aan de WijkJury van het Chassé Theater. Minimaal één keer per maand bezoeken de juryleden gezamenlijk een theatervoorstelling. Na afloop van een voorstelling gaan zij in gesprek met elkaar en met de makers. “We willen een plek zijn voor iedereen in de stad”, vertelt Eva Stravers van het Chassé. “De open blik van de WijkJury en hun mening helpen ons daarbij.”

Andere culturen

“We proberen de groep zo divers mogelijk te maken”, vervolgt Eva. “Met mensen uit verschillende wijken, met diverse culturele achtergronden.” Berran zegt als lid van de WijkJury veel te leren van andere culturen. “De voorstellingen leren me veel, maar ook de gesprekken van de WijkJury. We begrijpen elkaar en onze culturen steeds beter.”

Magie

Voor de meesten is deelnemen aan de WijkJury een enorme verrijking van het leven, weet oud-deelnemer Sacha: “Het theater kust me wakker en maakt me dieper bewust van een hoop dingen. Het is iets magisch wat er met me gebeurt. Al vanaf het moment dat ik op de fiets stap richting het theater begin ik te glimlachen. Wat ga ik vanavond mogen meemaken? De verbinding met de juryleden en de makers van de voorstellingen maakt daar ook een groot deel van uit.”

Sjakie

Jolanda kwam bij toeval bij de WijkJury toen haar leidinggevende bij buurthuis ONS haar erop wees. “Nu ziet mijn leven er heel anders uit. Ik ga naar het theater en vertel erover tegen vrienden. Die zeggen vaak: 'Dat had ik ook wel gewild!' Ze zijn heel geïnteresseerd en soms een beetje jaloers, haha. Mijn kleinzoon heb ik een keer meegenomen naar Sjakie en de Chocoladefabriek. Hij genoot zo! Dat vergeet hij nooit meer.”

Hoop

Berran: “Ik woon sinds 2018 in Nederland en ben de taal nog aan het leren. Ik was bang dat ik een voorstelling maar moeilijk zou kunnen volgen. Maar ik merk juist dat mijn taalkennis sneller is gegroeid sinds ik bij de WijkJury zit. En ik zie ook hoe ik een beetje hoop geef aan de deelnemers van Humanitas die pas net in Nederland zijn. Als ik dit kan, kun jij het ook!”

Wil jij ook graag deelnemen aan de WijkJury Breda? Stuur dan vóór maandag 15 mei een mail naar Eva Stravers - estravers@chasse.nl. Meer informatie over de WijkJury én over hoe je je kunt opgeven lees je op: www.chasse.nl/WijkJury.