Nieuws

Actieplan Verbeter Breda van de gemeente

Verbeter Breda wil tweedeling in onze stad aanpakken. Achter die tweedeling gaan taaie en ingewikkelde problemen schuil die we niet zomaar even oplossen. Dat kost jarenlang keihard werken. En toch vragen heel mensen zich af of we nu al niet iets kunnen doen. En er zijn ook al mensen met veel enthousiasme, ideeën en initiatieven. De gemeente wil zulke initiatieven mogelijk maken. Door zelf mee te werken aan ideeën of door subsidie beschikbaar te stellen via een nieuwe regeling (die je vindt op www.breda.nl en verbeterbreda.nl).

Lees hier het volledige artikel

Samen bedenken hoe het beter kan voor de jeugd

Het zogenoemde gespreksplatform Investeer in de Jeugd bestaat uit zo’n 200 personen die meedenken over de kansenongelijkheid onder de jeugd van Breda. Het zijn zowel kinderen en jongeren - de jongste is 11 jaar - als jeugdprofessionals en organisaties zoals de politie, woningcorporaties, en ‘gewone’ inwoners van Breda. Een aantal van hen is in de eerste fase van Verbeter Breda geïnterviewd. En ook de afgelopen maanden zijn veel (online) gesprekken geweest.

Lees hier het volledige artikel

In Noord-Oost Breda weten ze elkaar te vinden!

De samenwerking is aan het begin van de Coronaperiode haast toevallig ontstaan, toen jongerencoaching organisatie ‘Get Started’ een plek zocht om te werken. Nancy van Houten van Voetbalvereniging Advendo verwelkomde hen met open armen: “We willen allemaal het beste voor de wijk en kunnen elkaar daarin aanvullen.”

Niet veel later sloten ook 'Grote Broer/Zus' aan en sinds een maand of acht ook sportorganisatie Breda Actief. Een aantal dagen in de week werken de jeugdprofessionals op het terrein van Advendo en op vrijdag sluiten vaak nog meer partijen aan voor overleg. Bijvoorbeeld de politie, gemeente, woningbouw en andere welzijnsorganisaties. En dat werpt zijn vruchten af: de partijen weten elkaar inmiddels snel te vinden.

Lees hier het volledige artikel

Kinderen ontmoeten elkaar bij ‘Ontdek je Talent’

In 2019 startte het project ‘Ontdek je Talent’ met één school in Breda. Inmiddels doen leerlingen van 18 basisscholen in Breda mee aan de activiteiten om hun talenten te ontwikkelen. Ze kunnen kiezen uit bijvoorbeeld judolessen, bootcamp, koken en bakken, en toneel- en muzieklessen. De workshops vallen in de smaak: alleen al dit schooljaar hebben 1300 kinderen meegedaan.

Maar voor adviseur Wendy Braat mag dat nog veel meer worden. “Ik schrik er soms van hoe veel kinderen er op sommige scholen niet op sport kunnen of naar cultuurlessen. Bijvoorbeeld omdat er thuis geen geld voor is. Die kinderen weten dus niet hoe het is om samen te bewegen of muziek te maken, terwijl dat juist heel goed is voor de ontwikkeling van een kind.”

Lees hier het volledige artikel

“Samen kunnen we een mooi mozaïek vormen”

“Veel mensen die in Hoge Vucht wonen, ervaren de wijk helemaal niet zoals buitenstaanders dat doen”, vertelt Fatiha. “Ze wonen hier graag en voelen zich hier thuis. Maar als je met ze praat over de toekomst en welke kansen hun kinderen zullen hebben, dan heb je een heel ander gesprek. Want het doet zeer dat hun kinderen misschien moeilijker aan een baan kunnen komen, omdat ze een andere achternaam of afkomst hebben...”

Lees hier het volledige artikel

Nieuwsbrieven Verbeter Breda

Benieuwd naar onze eerdere uitgebrachte nieuwsbrieven? Klik op de onderstaande button om deze te bekijken.

Nieuwsbrieven