MiniSters: een kinderwijkraad in elke wijk

Als het aan Lidia van Hooijdonk had gelegen, waren ze er al lang geweest: kinderwijkraden in elke wijk van Breda. Nu mag de hoofdredacteur van ChaTime er dan eindelijk mee aan de slag, in samenwerking met de Stichting Vrijwilliger&Co.

MiniSters Kids & Wijkzaken, zo mogen de kinderen uit de wijkraden van Breda zich gaan noemen. Het betreft kinderen uit de groepen 7 en 8, die samen gaan praten over de leefbaarheid van hun wijk. De eerste club MiniSters, in Westerpark-Tuinzigt, staat al klaar om in september te starten. En ook in Geeren-Noord en Breda-Noord zijn de wijkraden al bijna gevuld.

Het streven is dat er in 2023 in elke Bredase wijk een kinderwijkraad is. “Eerst gaan we samen rond de tafel”, vertelt Lidia van Hooijdonk. “Hoe ervaren de MiniSters hun wijk? Wat kan er beter? Wat moet er blijven?” Daarna gaan alle MiniSters bij elkaar op bezoek. Een kijkje nemen in andere wijken, zodat ze zien hoe het ook kan en van elkaar kunnen leren.

Geen verschil

Lidia runt al 15 jaar haar ChaTime, waarin kinderen reporter worden van het nieuws uit hun eigen wijk. Ook daar gaan kinderen op bezoek in elkaars wijken. Respect voor elkaar is belangrijk op de redactie, waarin kinderen uit de groepen 5-8 uit heel Breda bij elkaar zitten. “Arm, rijk, dik, dun, zwart, wit: het maakt bij ons niet uit”, vertelt Lidia. “De kinderen zijn gewoon allemaal reporter. Hier wordt niet geoordeeld; kinderen maken geen verschil.”

Lidia's liefste wens is een groot debat in het Chassé in 2023. Met alle kinderwijkraden, scholen, de wethouder en organisaties uit Breda samen. “We zouden echt veel meer naar kinderen moeten luisteren”, vindt ze. “Als je de kinderen de baas zou laten zijn, zouden we een veel mooiere stad hebben. Kinderen zijn zo talentvol! Maar ze hebben het nodig om aandacht te krijgen, om gehoord te worden. En ze hebben aanmoediging nodig.”

Tips van Lidia om een kind aan te moedigen:    

  • Vertel kinderen dat ze zich nooit laten zeggen dat ze iets niet kunnen.
  • Zeg kinderen dat ze zich niet hoeven schamen om iets te vragen wat ze niet weten.
  • Leer hen om door te zetten, ook al zit het soms tegen.

    Meer weten over ChaTime of de kinderwijkraden? Neem dan contact op met ChaTime.