Mag de gemeente gezonde keuzes stimuleren?
Mensen die wonen in armere wijken hebben vaak een slechtere gezondheid dan de inwoners van wijken waar het beter gaat. Dat is gebleken uit onderzoek. De Gemeente Breda wil mensen uit aandachtswijken daarom graag helpen gezondere keuzes te maken. Maar hoe ver mag ze daarin gaan?
De Gemeente Breda vroeg het aan drie studenten van de Master applied Ethics in Utrecht. Zij deden 12 weken lang een literatuurstudie met als hoofdvraag: mag je als gemeente gezondere keuzes stimuleren in wijken met een lage sociale status? Het uiteindelijke advies van de studenten: richt je niet alleen op aandachtswijken, maar op alle wijken van Breda. En leg bewoners niets op.
Eigen keuzes
Jeanne van den Brink legt uit: “Als gemeente wil je je misschien storten op de groep met wie het het slechtst gaat. Maar zulke maatregelen kunnen ongelijk voelen voor de mensen om wie het gaat. En dan werkt het averechts.” Als voorbeeld noemt ze het idee om in de wijken waar het slecht gaat minder snackbars te plaatsen. “Daarmee beperk je inwoners in hun vrijheid om eigen keuzes maken.”
Patatje
“Mensen moeten gewoon patatje kunnen eten als ze dat willen”, vindt ook collega-student Carolien Krekt. “Maar tegelijkertijd moeten ze de mogelijkheid hebben om gezonde voeding tot zich te nemen.” De studenten adviseren de gemeente dan ook om gezondheidsmaatregelen niet te stimuleren, maar te faciliteren. Ofwel: “Je moet mensen geen gezonde keuzes opdringen, maar ze wel mogelijk maken.”
Broccoli
“Pizza is lekker makkelijk en goedkoper dan broccoli,” weet Carolien, “maar toch wil je als gemeente dat je inwoners kiezen voor de gezonde optie. Dan moet je dus zorgen dat de weg naar broccoli makkelijker te vinden is dan de weg naar pizza.” Zo pleiten de dames in alle wijken voor voldoende supermarkten met een goed en betaalbaar aanbod gezonde voeding. Of kookcursussen in buurthuizen waar wijkbewoners gezond kunnen leren koken.
Tool
Om de Gemeente Breda in de toekomst te helpen bij dit soort vraagstukken, hebben de Utrechtse studenten een tool ontwikkelt. Deze helpt beleidsmakers om bij elk vraagstuk de oorzaak van een probleem helder te krijgen. En zorgvuldig te onderzoeken welke oplossing het meest passend en rechtvaardig is. Zodat zowel de gemeente als de Bredanaars uiteindelijk het best geholpen zijn.
Meer lezen over het onderzoek? Dat kan hier.