Kinderen ontmoeten elkaar bij ‘Ontdek je Talent’

Het project ‘Ontdek je Talent’ slaat 3 vliegen in 1 klap. Het geeft kinderen de kans om hun talenten te leren ontdekken, te verbeteren, én brengt hen in contact met kinderen van andere basisscholen in Breda. 

In 2019 startte het project ‘Ontdek je Talent’ met één school in Breda. Inmiddels doen leerlingen van 18 basisscholen in Breda mee aan de activiteiten om hun talenten te ontwikkelen. Ze kunnen kiezen uit bijvoorbeeld judolessen, bootcamp, koken en bakken, en toneel- en muzieklessen. De workshops vallen in de smaak: alleen al dit schooljaar hebben 1300 kinderen meegedaan.

Maar voor adviseur Wendy Braat mag dat nog veel meer worden. “Ik schrik er soms van hoe veel kinderen er op sommige scholen niet op sport kunnen of naar cultuurlessen. Bijvoorbeeld omdat er thuis geen geld voor is. Die kinderen weten dus niet hoe het is om samen te bewegen of muziek te maken, terwijl dat juist heel goed is voor de ontwikkeling van een kind.”

Voor iedereen

Kinderen van de aangesloten basisscholen kunnen zich elk kwartaal inschrijven voor nieuwe activiteiten. Iedereen kan meedoen, want het kost niets en de locaties zijn dicht bij de school en alles is buiten schooltijd. De lessen duren 6 weken en worden afgesloten met een open les om aan anderen te laten zien wat je gedaan hebt.

De kinderen worden ook aangemoedigd zelf dingen te verzinnen, vertelt Wendy: “We vragen hen wat ze nog missen in het aanbod en kijken of we dat kunnen regelen. Ook laten we hen nadenken over de vraag: wat zou jij kunnen doen om Breda mooier te maken? Denk aan vrijwilligerswerk of ideeën over eenzaamheid in de wijk. Nu is er bijvoorbeeld een fietsenmaker die kinderen leert hoe ze hun band moeten plakken, zodat ze het straks zelf kunnen en er ook weer anderen mee kunnen helpen.”

Elkaar leren kennen

Ontdek je Talent laat kinderen ontspannen, ontdekken wat ze leuk vinden en daarin beter worden. Maar daarachter zit een nog een belangrijker doel. “We willen kinderen van verschillende scholen met elkaar kennis laten maken”, vertelt Wendy. “Als een kind andere kinderen ontmoet en leert kennen, leert het zich inleven in de situatie van anderen. We wonen nu eenmaal allemaal in dezelfde stad. En het wordt het alleen maar fijner als we elkaar kunnen begrijpen en accepteren.”

Weten wat er bij jou in de wijk wordt georganiseerd? Kijk dan op www.ontdekjetalentbreda.nl. Wil je een workshop aanbieden? Neem dan contact op met Marc van der Schoot: m.van.der.schoot@nieuweveste.nl.