In Noord-Oost Breda weten ze elkaar te vinden!

Er zijn veel organisaties die zich inzetten voor Bredanaars die wel wat hulp kunnen gebruiken. In Noord-Oost werken 4 partijen sinds twee jaar samen op het terrein van de voetbalvereniging Advendo. Sindsdien zijn de lijntjes onderling én richting de wijk heel kort.

De samenwerking is aan het begin van de Coronaperiode haast toevallig ontstaan, toen jongerencoaching organisatie ‘Get Started’ een plek zocht om te werken. Nancy van Houten van Voetbalvereniging Advendo verwelkomde hen met open armen: “We willen allemaal het beste voor de wijk en kunnen elkaar daarin aanvullen.”

Niet veel later sloten ook 'Grote Broer/Zus' aan en sinds een maand of acht ook sportorganisatie Breda Actief. Een aantal dagen in de week werken de jeugdprofessionals op het terrein van Advendo en op vrijdag sluiten vaak nog meer partijen aan voor overleg. Bijvoorbeeld de politie, gemeente, woningbouw en andere welzijnsorganisaties. En dat werpt zijn vruchten af: de partijen weten elkaar inmiddels snel te vinden.

Niet oordelen

Nancy van Houten van Advendo geeft een voorbeeld: “Ik ken de jongens die hier voetballen. Als ik een van hen kwetsbaar gedrag zie vertonen, probeer ik erachter te komen wat er aan de hand is. Als ik daar hulp bij nodig heb, dan motiveer ik hem om contact op te nemen met iemand van Get Started bijvoorbeeld. En ik bel gelijk zelf ook even, zodat ik zeker weet dat hij geholpen wordt.”

Kenza Bahala, van Grote Broer/Zus, legt uit: “We zien dat het belangrijk is om de bewoners te laten weten dat we er zijn om hen te helpen, zonder hen te veroordelen.” Cerenzo Drenthe (Breda Actief) is het daarmee eens: “Het is belangrijk dat je mensen laat zien dat je goed luistert en hen serieus neemt. En dat je je beloftes nakomt. Alleen dan win je hun vertrouwen.”

Gelijkwaardigheid

“We vinden het belangrijk de wijkbewoners het gevoel te geven naast hen te staan”, zegt Farid Bouchlaghmi van Get Started. “Daardoor weten we wat er speelt en wat de zorgen zijn. En kunnen we snel verwijzen we naar de juiste partij als er hulp nodig is.”

Het viertal is blij met de samenwerking tot nu toe, maar ziet ook dat er nog werk is. Farid: “We zijn nog steeds aan het ontdekken hoe we elkaar het beste aan kunnen vullen. Dat geldt ook voor de samenwerking met andere organisaties in Breda Noord-Oost. Want uiteindelijk willen we allemaal hetzelfde: het beste voor de wijkbewoners. En daarin kunnen we elkaar helpen.”

Foto v.l.n.r.: Farid Bouchlaghmi, Kenza Bahala, Nancy van Houten, Cerezo Drenthe