“Elke organisatie heeft werk voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt”

“Elke organisatie heeft werk voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt”

Roland Munsters is directeur van 4-sterren hotel Ingenhousz. De horecagelegenheid heeft ruimte voor 7 medewerkers met afstand tot de arbeidsmarkt. Omdat Roland vindt dat iedereen een kans verdient.

“Wij hebben veel werk waar je met weinig of geen ervaring zo in kunt stappen”, vertelt Munsters. “Schoonmaakwerk bijvoorbeeld, of afwassen in de keuken, of in tuin helpen of met andere klusjes. Van daaruit kunnen zij eventueel doorgroeien naar andere functies binnen het bedrijf. Bijvoorbeeld naar voorbereidend werk in de keuken, of kok.”

Begeleiding

Ingenhousz werkt samen met Match and Work, dat mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt koppelt aan bedrijven en hen ook bij de werkgever blijft begeleiden. “Deze mensen hebben een rugzakje, bijvoorbeeld een bepaalde aandoening, of een taalachterstand”, legt Roland uit. “Dat vergt een specifieke begeleiding die ik niet kan verwachten van onze chef-kok of tuinman.”

Voordelen

Vaak starten nieuwe krachten die binnenkomen via Match and Work met een proefplaatsing van een of meerdere maanden. Daarna volgt vaak een arbeidscontract voor een beperkt aantal uren. Langzaamaan worden de uren verder uitgebouwd en zo toegewerkt naar een vaste aanstelling.

Roland ziet vele voordelen van de samenwerking. Zo is het volgens hem financieel aantrekkelijk vanwege de subsidie die er tegenover staat. En commercieel aantrekkelijk, omdat de toekomstige generatie medewerkers maatschappelijke betrokkenheid steeds belangrijker vindt.

Afwachtend

De collega's stonden in het begin een beetje afwachtend tegenover de nieuwelingen, herinnert Roland zich. “Ze vroegen: 'Wat voor rugzakje heeft die persoon eigenlijk?' Maar daar hebben wij niets mee te maken. Ik hoef het niet te weten. Je kunt kiezen om mensen te benaderen vanuit wantrouwen of vertrouwen. Ik werk liever vanuit vertrouwen, dat is veel leuker.”

Blij

Intussen merkt iedereen bij Ingenhousz dat deze krachten een mooie bijdrage leveren binnen het team. “Collega's vinden het fijn als sommige simpelere taken uit handen worden genomen, zodat zij zich kunnen focussen op andere taken”, weet Roland. “Daarnaast zijn mensen die een kans krijgen vaak blij. Samenwerken met iemand die weinig heeft en toch dankbaar is, houdt ons een spiegel voor en relativeert enorm.”

Hodan is daar een sprekend voorbeeld van. Zij werkt sinds 4 maanden bij Ingenhousz maakt het restaurant schoon. “Het is goed werk en ik heb leuke collega's”, vertelt ze stralend. “Door met hen te kletsen, leer ik de Nederlandse taal ook sneller. Ik ben blij.”

Open staan

Een leefbaar inkomen voor elke Bredanaar is een van de hoofdpijlers van Verbeter Breda. Overweegt u ook mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt in dienst te nemen? Dan heeft Roland maar één tip: “Je hoeft er alleen maar voor open te staan. In ieder bedrijf is wel werk dat geschikt is voor iemand met een afstand tot de arbeidsmarkt. Schoonmaken, receptie, kopiëren, klusjes in de tuin; er is echt altijd iets te vinden!”