Bredaas Suikerfeest groots gevierd

Op zaterdag 7 mei werd het einde van de Ramadan voor de eerste keer groots gevierd met het 'Bredaas Suikerfeest'. Iedereen – moslim of niet – was welkom op het terrein van voetbalvereniging BCB in Brabantpark.

Maar liefst 650 bezoekers – onder wie 380 kinderen – speelden en feestten samen en aten van het traditionele eten dat werd geserveerd. En voor elk kind was er een suikerfeestcadeautje. Het feest was in de ogen van organisator Ahmad Sherih zeer geslaagd en voor herhaling vatbaar.

Niet zielig

Ahmad kwam in 2014 vanuit Syrië naar Nederland en woont sinds 2015 in Breda. Hij richtte Hello Breda op, een comité dat 'bruggenbouwer' Bredanaars en haar nieuwkomers verbindt. Het organiseren van het 'Bredaas Suikerfeest', samen met Stichting Buddy to Buddy, draagt daar ook aan bij.

“Op social media lijkt het vaak dat wij zielig zijn, maar dat is niet zo”, zegt Ahmad. “Er is veel positiviteit onder de nieuwkomers en dat wil ik laten zien aan de maatschappij. Zodat we ons kunnen gaan verbinden met elkaar.”

Carnaval

“Ik vier carnaval, het kerstfeest en Koningsdag met de Nederlandse cultuur”, vertelt Ahmed. “Ik vind het leuk als de Nederlandse Bredanaars Eid Mubarak – zoals het suikerfeest eigenlijk heet – komen vieren met ons. We willen laten zien wat dit feest betekent voor ons, om zo de verschillende culturen te laten verbinden.” Volgens Ahmad zijn carnaval en het Suikerfeest zelfs enigszins vergelijkbaar: “Eid Mubarak is een feest van verbroedering”, vertelt hij. “We feesten met elkaar en zetten alle problemen even aan de kant. Dit is een feest van vrolijk zijn.”

Ahmad vertelt nu nóg na te genieten van het feest met alle verschillende culturen die bijeen kwamen. Maar ondertussen is hij ook alweer begonnen met de voorbereidingen van het gezamenlijke feest van volgend jaar. “Want als het aan mij ligt, gaat dat er gewoon komen!”