Bijles = kennis: bijles voor iedereen
Jibril Qorane (23) uit Linie werkt 4 dagen in de week als engineer. Daarnaast heeft hij een eigen bijlesorganisatie: Bijles = kennis. Deze richt zich op kinderen van gezinnen met lage inkomens. Jibril: “De lessen zijn zo veel mogelijk gratis, voor gezinnen die anders geen bijles kunnen betalen.”
Het begon in 2017 tijdens zijn studie werktuigbouwkunde. Jibril: “Een vriend van mijn vader vroeg of ik zijn zoon bijles wiskunde wilde geven. Voor ik het wist, gaf ik 10 kinderen bijles. Ik zag dat er heel veel vraag was en heb toen studiegenoten gevraagd of ze me wilden helpen. Omdat ik hen er wel wat ervoor wilde betalen, heb ik een bedrijf opgericht. Maar de lessen zijn nog steeds tegen een zo laag mogelijk tarief, zodat het voor iedereen toegankelijk is.”
Vertalen
De meeste kinderen die bijles krijgen hebben een allochtone achtergrond. Hun ouders zijn de Nederlandse taal vaak niet machtig. “Zij begrijpen niet alles wat er op school gebeurt”, vertelt Jibril. “Ouders bellen me bijvoorbeeld op: 'mijn kind heeft het advies kader gekregen. Wat houdt dat in?' Dat leg ik dan uit.”
Jibril vervolgt: “Wij betrekken ouders bij school. Gaan bijvoorbeeld mee naar gesprekken op school, als vertaler. We merken dat de druk bij kinderen veel lager wordt, als hun ouders begrijpen wat er speelt en hoe het werkt op school. Daardoor gaat het op school ook beter. Het is fijn om hen de hulp te kunnen geven die ze eerder niet konden krijgen.”
Samenwerken
Bijles = kennis geeft inmiddels in 8 steden in Nederland bijles. Kinderen zijn er welkom vanaf groep 4 van de basisschool. Als er op de middelbare school, vmbo of hbo extra hulp nodig is, zijn jongeren ook welkom. “We huren vaak een buurthuis voor een paar uurtjes”, zegt Jibril. “Bijvoorbeeld in Breda in de Meidoorn en de Buurtsalon. En we werken ook samen met basisscholen, zoals Noorderlicht.”
Voorbeeld
Jibril wordt gedreven door zijn wens om mensen te helpen. “Mensen helpen vind ik belangrijk. Mijn ouders hebben me zo opgevoed en ook mijn geloof zegt dat je goed moet zijn voor anderen. Dus als ouders me om hulp vragen, dan doe ik dat.”