Betrokken ondernemers Breda (BoB):
'We moeten buiten onze bubbel gaan kijken'
'We moeten buiten onze bubbel gaan kijken'
Op dinsdag 21 juni zijn de Betrokken ondernemers Breda (BoB) bij elkaar gekomen om te praten over de kansongelijkheid in hun stad. Het werd een middag die vele ogen openden...
De aanwezige ondernemers buigen zich tijdens deze inspiratiesessie in het NAC-stadion over de kloof tussen kansarm en kansrijk in hun stad. In 10 verschillende workshops gaan zij het gesprek aan over een van de thema's van Verbeter Breda. Bijvoorbeeld leefbaarheid, jeugd, ontmoeting en sociale woningen.
Voor veel aanwezigen zijn deze workshops een eyeopener. Iemand geeft toe: “Ik betrap mezelf erop dat ik bij wel eens denk: 'die zit niet in mijn bubbel, dus die is anders'. Dat ik die gedachte alleen al heb, dat vind ik best schokkend.”
Een andere aanwezige erkent: “Ik besef nu dat ik in mijn eigen bubbel zit, met werk, vrienden, sporten, in de wijk... en dat je daar bijna niet uitkomt. Ik heb dan ook weinig verstand van andere culturen. Maar elkaar leren kennen is wel een pre om elkaar in de toekomst beter te kunnen begrijpen.”
Burgemeester Paul Depla: “Het is als de omgekeerde postcodeloterij: als je toevallig in een buurt bent geboren met een bepaalde postcode, dan heb je ongeluk. Voor iedere kilometer vanuit Breda-Zuid richting Breda-Noord moet je 2 levensjaren inleveren. Het is dus nodig om de kansengelijkheid te vergroten. Dat lukt niet van vandaag op morgen en we kunnen het ook niet alleen. Iedereen moet meedoen. Hoe kun jij er als ondernemer je steentje aan bijdragen?”
Stigma's
De ondernemers zijn het er allemaal over eens: wég met de vooroordelen en stigma's. Een kwetsbare jongere kan een prima opleiding hebben, maar gewoon geen kansen krijgen. Een scheidslijn trekken bij een postcode, is iemand ook in een hokje stoppen.
Maar zij zien ook de uitdagingen: “Kwetsbare mensen hebben behoefte aan vastigheid, baanzekerheid. Maar als ondernemer in het Midden- en Kleinbedrijf (MKB) wordt het steeds complexer om iemand in vaste dienst te nemen.”
De term 'ongelijkheid met ongelijkheid bestrijden', spreekt de ondernemers zeer aan. “We zouden de mensen die in een achterstandswijk worden geboren een extra steuntje in de rug moeten geven. Bijvoorbeeld door iemand met een buitenlandse achternaam voorrang te geven op een functie of stageplaats. Deze kansenongelijkheid is namelijk een probleem van ons allemaal.”
Kwetsbaar
Voorzitter van de BoB Daniëlle Muller zegt aan het einde van de bijeenkomst: “Dit was misschien wel een van de meest inspirerende sessies die wij bij BoB ooit hebben meegemaakt. Het is mooi om te zien hoe ondernemers hier open met elkaar het gesprek over aangaan en zich echt kwetsbaar opstellen. De bereidheid is er wel, dat is duidelijk. Ik hoop dan ook dat meer ondernemers aan gaan haken, want dit is een probleem van ons allemaal. We werken en wonen immers bijna allemaal in Breda.”
Bekijk hier een impressie van de Inspiratiesessie Verbeter Breda | Betrokken Ondernemers Breda | 21 juni 2022 - YouTube
Sander Schimmelpenninck ex-hoofdredacteur van Quote, maker van de televisieserie 'Sander en de koof', over de kloof tussen arm en rijk in Nederland: “We leven in een maatschappij waarin het een heel belangrijke rol speelt op welke plek n op welk moment je geboren wordt. Bijna 70% van de rijken zijn dat niet door hard te werken, maar door erfenis. Het is een beetje zoals in de jaren '80: pakken wat je pakken kan. Maar als je niet geboren bent in een rijke familie, is het heel moeilijk om dat wel te worden. Veel mensen voelen zich ook relatief arm. Die werken hard en doen alles goed, maar zien op sociale media mensen die van de lucht rijk lijken te worden. Dat probleem is moeilijk op te lossen.”
Wilt u als ondernemer ook meer betrokken zijn bij de stad en Verbeter Breda? Neem dan contact op met Betrokken Ondernemers Breda.