TV-serie Gewone Helden op BredaNU

‘Ik schaam me niet voor mijn laaggeletterdheid’

In de eerste aflevering vertelt Jolanda van Dulken (53) haar verhaal. Ze heeft moeite met lezen en schrijven en computers en dat maakt haar leven niet altijd even makkelijk. Sinds een jaar of vijf komt ze er voor uit en dat scheelt! Nu is ze trots dat haar poster in de stad hangt en dat ze op televisie komt. Allemaal om andere mensen te helpen. “We mogen er zijn!”

De tv-serie Gewone Helden is een samenwerkingsverband tussen BredaNu en Digi-Taalhuis Breda en bestaat uit vijf afleveringen en een slotaflevering waarin iedereen samenkomt. De afleveringen worden in mei en juni iedere dinsdagavond uitgezonden op BredaNu.
Tegelijkertijd met de uitzendingen hangen op verschillende plekken posters in de stad en zijn er activiteiten in Bredase buurthuizen voor geïnteresseerde bewoners.

Jezelf ontwikkelen
Iedere aflevering staat een andere ‘taalambassadeur’ centraal. Aflevering twee gaat over Jaco, medewerker bij Afvalservice Breda. Door een cursus Taal en Tablet op zijn werk ontdekte hij wat het oplevert als je er iets aan gaat doen. “Ik kan nu mijn kind voorlezen en ik volg cursussen waardoor mijn werk nog veel leuker en uitdagender wordt.” Jaco vindt het heel belangrijk om zichzelf te blijven ontwikkelen en hoopt dat hij andere mensen kan stimuleren. “Het hoeft natuurlijk niet, maar je krijgt meer zelfvertrouwen en je leven kan wel leuker en makkelijk worden.”

Gratis cursussen
1 op de 6 mensen is laaggeletterd. Meer dan de helft van deze mensen heeft Nederlands als moedertaal. Laaggeletterdheid heeft vaak grote gevolgen voor het dagelijks leven. Het kan invloed hebben op gezondheid, inkomen, schulden, sociale contacten. Kinderen die opgroeien in een gezin met laaggeletterde ouders lopen ook meer kans om zelf laaggeletterd te worden.
In Breda bestaan veel (gratis) mogelijkheden om iets te doen aan laaggeletterheid. Daarbij proberen zij in te spelen op wat mensen echt nodig hebben. Die vraag wordt ook met deze campagne opgehaald. Input is altijd welkom.

Heb je vragen of wensen? Neem contact op met Miranda Dahlhaus, Digi-Taalhuis Breda, telefoonnummer 06 – 36 13 07 96.

De serie Gewone Helden kun je ook terugkijken op: www.bredanu.nl/gewone-helden/